Kan ikke sove

Det er igennem en undersøgelse blevet vist at omkring hver tiende dansker lider af søvnløshed. Der er flere ting der kan karakterisere en søvnløshed: Det mest normale er at have svært ved at falde i søvn, den anden ting er at man vågner rigtigt mange gange om natten og den tredje er at man stadig føler sig træt og søvnig efter at have sovet. Chancerne er altså, at du er en af de mange danskere der har en ”kan ikke sove”-oplevelse hver aften.

Føler du at nogle af disse symptomer rammer dig og kan du mærke at du ofte ikke kan sove om natten, bør du som udgangspunkt tale med din læge for at få gode råd.
Kan ikke sove

Hvem kan have perioder hvor de ikke kan sove?

Problemer som søvnløshed kan ramme alle mennesker, men det er mest noget der sker jo ældre man bliver. Mange ældre kan ikke sove ret godt, og det rammer faktisk langt over halvdelen af folk på 65 og opad. Det er ikke så udbredt hos børn, som hos voksne. Amerikanske forskere har fundet ud af, at folk der kan have perioder hvor de ikke kan sove er mere tilbøjelige til at tage sygedage og endda have nedsat produktivitet i de perioder hvor de har ”kan ikke sove”-oplevelser.

Jeg kan ikke sove, hvad er årsagen?

Det er altid bedst at gå til lægen for at finde ud af hvad der hjælper dig bedst, men de normale årsager til søvnløshed og søvnbesvær er fysiske eller psykiske problemer. Det vil sige, ting som lægerne egentlig ikke kan måle eller regne på. Det er oftest noget der har med ens gener at gøre. De næste mest normale årsager til at du har en ”kan ikke sove”-periode er sygdom eller sociale problemer. Det kan være på grund af fysiske sygdomme som din krop bekæmper men også de sociale problemer som f.eks. stress, angst, depression og så videre.